Een advocaat is een professionele aanduiding voor een juridische persoon die als vertegenwoordiger van een bepaalde partij optreed. Een advocaat is bij alle partijen zoals octrooi-juristen , belastingadviseurs en accountants, notarissen betrokken om de juridische, zakelijke adviesdiensten vrije beroepen betrokken. Een Nederlandse advocaat moet een verzoek tot beëdiging doen bij de rechtbank om advocaat te zijn. De Nederlandse advocaten zijn allemaal lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. De Nederlandse advocaten dienen zich aan beroepsregels te houden vanwege dit lidmaatschap. De advocaten moeten ten alle tijden partijdig, onafhankelijk, deskundig, integer en vertrouwelijk handelen in een juridisch proces.
Een advocaat moet na zijn studie rechten nog opleiding van 3 jaar doen om het beroep advocaat uit te oefenen. De advocaat moet in zijn verdere carrière voortdurend bijscholen om alle ontwikkelingen op juridisch gebied bij te houden. Een advocaat moet voor de cliënt een zeer vertrouwelijk persoon zijn. De advocaat moet daarom ook goed omgaan met gevoelige en persoonlijke informatie van de cliënt. Dit houdt ook in dat het geld wat de advocaat van de cliënt goed beheert moet worden. De advocaat heeft een beroepsgeheim en verschoningsrecht. De advocaat mag dus weigeren informatie door te spelen naar de rechter als dit in zijn voordeel kan dienen. Een advocaat die een van deze regels schendt kan voor de tuchtrechter worden gesleept. De hierop volgende actie kan een waarschuwing zijn maar ook het volledig uit beroep zetten van de advocaat.
Een gemiddelde advocaat zorgt ervoor dat de cliënt wordt beschermt in de rechtbank wanneer deze een juridisch probleem heeft. De advocaat adviseert, bemiddelt, onderhandelt en procedeert de cliënt. Deze handelingen hebben betrekking op des betreffende rechtszaak. De advocaat behartigt de belangen van zijn cliënt ten alle tijden en zorgt ervoor dat procedures goed worden uitgevoerd. Advocaten worden alleen ingeschakeld op aanvraag van de cliënt mits er geen verplichting op een advocaat is. Een advocaat is dus niet in alle zaken verplicht. Soms vinden cliënten het lastig om afstand te nemen van hun eigen zaak. In deze situaties is het handig om een advocaat in te huren.
Advocaten hebben de verantwoordelijkheid over hun cliënten. Hierbij mogen zij alle juridische middelen gebruiken om de cliënt te verdedigen. Een advocaat kan met verschillende doelen zijn taak vervullen. De advocaat kan in een adviserende rol optreden of juist in een vertegenwoordigende rol.
Het is wel in alle situaties verplicht dat de advocaat partijdig optreed en de belangen van de cliënt nadrukkelijk behartigd. Dit is ook het kenmerk van professionele advocatuur.
De cliënt dient goed begeleid te worden gedurende het hele proces. De cliënt dient ook over alle zaken juist geïnformeerd te worden. Denk hierbij aan de kansen op succes , de mogelijkheden van bewijs, de kosten en het risico. Elke cliënt kan in gerechten door een advocaat worden begeleid zolang de overeenkomst met de advocaat rond is.
Een aparte tak van het beroep advocaat is het strafrecht. In zaken die betrekking hebben op het strafrecht treed de advocaat op als verdediger van de cliënt. In bepaalde civiele procedures is een advocaat verplicht. Dit geld ook voor sommige soorten procedures bij hogere rechtbanken.
Deze verplicht op een advocaat wordt ook wel de wet dwang genoemd. De reden achter deze wet dwang is de werkzaamheden voor de hogere gerechtshoven verlichten. Al het juridische werk wordt dan door de advocaat overgenomen en meegenomen in het proces van de advocaat.
Werkgebieden advocaat
Een advocaat kan werkzaam zijn op verschillende gebieden. Binnen deze gebieden zijn er nog specialisaties mogelijk. Deze specialisaties hebben meestal betrekking op een bepaald soort recht. Het maakt in deze gevallen niet uit hoeveel rechtszaken er over dit soort recht gaan. Een advocaat kan op een aantal plaatsen werken. De advocaat kan werken in zijn eigen bedrijf. Dit noemen advocaten een advocatenbureau. Daarnaast kunnen advocaten werken in de rechtbank, voor grote bedrijven of bij Ministerie van Justitie. Hieronder een voorbeeld hierin te zien is hoe het recht wordt opgesplitst in particulieren en bedrijven.
Particulieren
- Ontslagrecht
- Personen-, Familie- & Erfrecht
- Echtscheiding
- Onroerend goed- en Bouwrecht
- Huurrecht
- Letselschade
- Verzekeringsrecht
- Consumentenrecht
- Burenrecht
- Erfrecht
- Bestuursrecht
Ondernemers
- Ondernemingsrecht
- Arbeidsrecht (werkgever)
- Insolventie- en faillissementsrecht
- Huurrecht (werkgever)
- Incasso
- Intellectuele Eigendom & ICT-recht
- Aansprakelijkheid- en verzekeringsrecht
- Vastgoed-/bouwrecht en projectontwikkeling
- Bestuursrecht
- Contractenrecht
- Vennootschapsrecht
Jurist of advocaat?
Wanneer ben je nou een advocaat? En wanneer een jurist? Allereerst moet je een studie rechten. Een advocaat moet in tegenstelling tot een jurist een bijbehorende vervolgstudie van 3 jaar volgen. Daarnaast moet een advocaat aangesloten zijn bij de Orde van Advocaten en beëdigd worden. Dit is voor een jurist niet verplicht. Elke advocaat is in theorie een jurist. Dit geldt niet andersom. Het belangrijkste verschil tussen een advocaat en een jurist is de financiële wetgeving . Deze financiële wetgeving heeft betrekking op de cliënt. Een cliënt hoeft een jurist namelijk niet te betalen als het vooraf gestelde doel niet is behaald. Een advocaat mag dit niet doen. Voor de cliënt is het zeer belangrijk of een advocaat verplicht is in de des treffende zaak. Een jurist is namelijk veel voordelig voor de client. Er hoeft niets te worden betaald mocht je de zaak verliezen. Daarnaast kan de jurist de client wel gewoon voorzien van de nodige informatie op het vakgebied.