Het aantal bouwbedrijven in Nederland is in de laatste jaren flink afgenomen. De verleende bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen zijn flink gedaald. In 2012 is het aantal faillissementen in de bouw met 33% toegenomen ten opzichte van 2011. De huizenmarkt is de voornaamste reden van deze enorme daling. De huizenmarkt is namelijk helemaal in elkaar gestort. De huizenmarkt heeft in 2012 een prijsdaling van bijna 10% geconstateerd. De animo om nieuwe huizen te bouwen is hierdoor erg laag.
In de bouw is er een duidelijk onderscheid tussen twee verschillende soorten personeel. In de aannemerij is hier dus ook onderscheid in gemaakt. De twee soorten personeel is te verdelen in de werknemers die buiten of binnen werken. Het personeel wat binnen werkt zit op kantoor. Het personeel wat buiten werkt zijn de werknemers die op de bouwplaatsen werken. Het personeel wat op bouwplaatsen werkt is van mening dat het bouwproces buiten plaatst vind en dat er bij het personeel op kantoor minder kennis aanwezig is omtrent het bouwproces. Op de bouwplaats worden uiteindelijk ook veel zaken geregeld. Het is namelijk direct uit te voeren op de bouwplaats. De bezetting op kantoor wordt steeds minder. De organisatorische activiteiten verschuiven steeds vaker naar de bouwplaats toe. De communicatie is op de bouwplaats zelf ook veel sneller en goedkoper. Binnen de grotere bouwbedrijven zijn meestal een aantal afdelingen zichtbaar.
Denk hierbij aan projectontwikkeling, acquisitie, calculatieafdeling, werkvoorbereiding, uitvoerders, materieeldienst en nazorg. Deze afdelingen staan nu precies in de volgorde van een normaal bouwproces.