BEL: 0900-8028

Veranda

Een veranda is een aanbouw aan een woning, het is meestal een afdak steunend op houten palen. De vloer van de veranda is meestal een houten vloer die gelijk met de vloerhoogte binnenshuis loopt. Het kan ook zijn dat de vloer een bestaande vloer is. De oorsprong van de naam veranda komt waarschijnlijk van het Bengaalse woord barandah. Er bestaan ook veranda’s die worden afgesloten met een glas, dit wordt in Nederland een serre genoemd. In Vlaanderen wordt dit een veranda genoemd. De voorgenoemde veranda’s zijn voorbeelden van kleinere en eenvoudige exemplaren. Er bestaan ook grotere constructies, deze zijn duurder en deze dienen als extra leefruimte. In België wordt een afdak op palen snel een overdekt terras genoemd. In Vlaanderen wordt bij een veranda vaak een open terras met tuinmeubilair gebouwd om te genieten van de buitenlucht. Een veranda wordt ook wel een balkon op de begane grond genoemd.

Waarom een veranda?

Een veranda bouw je tegen je huis aan en is een soort extra kamer met veel lichtinval. De meeste veranda’s zijn afgesloten met glazen panelen in horizontale en verticale profielen. De veranda combineert het beste in de tussenseizoenen en in de winter, want in deze seizoenen kun je heerlijk genieten van een goed uitzicht op je tuin terwijl je lekker warm binnen zit. Je kunt de veranda helemaal aanpassen aan de stijl die je zelf mooi vindt, er is namelijk een erg groot aanbod van materialen en decoratieve onderdelen. Een ander woord voor een veranda is een balkon op de begane grond, dit is ongeveer dezelfde stijl.

Typen Veranda's

Een klassieke veranda wordt meestal gebruikt als extra zithoek. Dit type veranda is aangelegd tegen

de muur van je huis en is altijd bereikbaar via de deur. Een ander type veranda is de woon- en leefveranda en dit is geen aparte ruimte. Dit type is steeds populairder, hierbij loopt de woonkamer of keuken in de veranda. De inrichting van de veranda kun je helemaal zelf aanpassen en is ook afhankelijk van de functie waarvoor de veranda dient. In de meeste huishoudens is de veranda ingericht als eetplaats of zithoek, maar een veranda kan ook goed worden gebruikt als serre of hobbyruimte.

Een veranda kan je dus goed inrichten aan je eigen smaak, hier een aantal voorbeelden:

  • Je kunt je beperken tot de basisonderdelen om het uitzicht van je veranda sober te houden. Je maakt dan minimaal gebruik van de profielen, dit oogt erg modern en strak.
  • Je kunt een groot aantal profielen met een warme kleur gebruiken, dit geeft de veranda een wat knussere sfeer.
  • Je kunt gebruik maken van sierprofielen of decoratieve panelen, dit zorgt ervoor dat de veranda een nostalgisch voorkomen krijgt.
  • Je kunt verschillende soorten dakbedekking gebruiken. Zo zijn er zadeldaken of een koepel, dit geeft een andere uitstraling dan een plat dak.
Vrijblijvende offertes
Gratis offertes in 1 minuut
Betaal niet te veel