Een rijschool leidt personen vanaf hun 18e jaar op tot een bekwaam bestuurder van specifieke voertuigen op de weg. Deze rijscholen zijn altijd aangesloten bij het CBR, kort voor Centraal Bureau voor de Rijbevoegdheid. De rij-instructeurs zijn speciaal opgeleid en voldoen aan velen eisen. Zo wordt er na het Middelbaarschool diploma een geschiktheidstest afgelegd bij het IBKI. De opleiding tot rij-instructeur duurt 8 tot 12 maanden. Daarna volgt er een periode van 5 jaar waarin de rij-instructeut in spé 4 halve dagen in de week theoretische basisbijscholingen doet.
Om te zorgen dat de rij-instructeur scherp blijft wordt er elke 5 jaar twee praktijkexamens afgelegd.
Rijlessen
Men kan in Nederland al op 16,5 jarige leeftijd beginnen aan de rijlessen. Hier zit wel een regel aan verbonden dat deze persoon tot zijn/haar 18e alleen de auto mag besturen als er een ervaren bijrijder bij is. Ervaren is in deze zin iemand die zijn rijbewijs al 5 jaar of langer heeft.
Rijlespakketten kun je bij elke rijschool vinden en zijn meestal goedkoop per uur les. In de pakketten zitten ook vaak de examens en boeken en andere administratieve kosten al in verrekend. De meeste rijscholen geven het aantal resterende lessen na het behalen van je examen terug, maar vraag dit altijd nadrukkelijk na. Bedenk jezelf ook goed dat je de resterende lessen eigenlijk nooit terugkrijgt wanneer je :
- Naar een andere stad verhuist
- Niet met je rijinstructeur lekker overweg kunt en dit niet aangeeft
- Je wilt in de weekenden lessen terwijl instructeur hier geen tijd en ruimte voor heeft.
Zorg dat je zulke zaken altijd vooraf duidelijk regelt of schriftelijk vastlegt voordat je de weg op gaat met een rijschool.
Lesauto's
Er zijn verschillende soorten lesauto's die de rijscholen gebruiken. Over het algemeen gebruiken de rijscholen voor beginners kleine lichtere auto's om zo de basis te leren van het autorijden. Wat een lesauto kenmerkt is uiteraard de blauwe 'L' op het dak. Maar daarnaast heeft de bijrijder, de plek van de rijinstructeur, een rem en een koppeling waarmee de student gecorigeerd kan worden tijdens de lessen en examens. Sommige auto's hebben dit uitgebreider en hebben zelfs een dubbele bediening. Dit betekent dat er een stuur, rem, gas en koppeling aanwezig is voor de bijrijderstoel. Daarnaast heeft de rijinstructeur ook special spiegel waarmee deze het kijkgedrag van zijn student in de gaten houdt, evenals het verkeer vanuit zijn positie.
In 2007 was de top 5 van lesauto's als volgt:
- Volkswagen Golf
- Toyota Corrola
- Opel Astra en Corsa
- Peugeot 307
- Renault
Rijbewijzen
De verschillende rijbewijzen in Nederland zijn:
- A - Motor
- AM - Bromfiets
- B - Personenauto
- BE - Personenauto met aanhangwagen
- C - Vrachtwagen
- CE - Vrachtwagen met aanhanger
- C1 - ''lichte'' vrachtwagen
- CE1 - vrachtwagen met aanhanger
- D - bus voro personenvervoer van meer dan 8 personen
- DE - Bus met aanhanger
- D1 - ''kleine'' bus
- D1E - bus met aanhangwagen
De ronduit populairste is het rijbewijs voor de auto, oftewel het B rijbewijs.