Er bestaan 2 soorten alarmsysteem op de woningmarkt. Een alarmsysteem kan beschermend zijn tegen inbraak. Dit alarmsysteem geeft een alarmsignaal af wanneer er in de woning wordt ingebroken. Er zijn ook alarmsystemen die beschermen tegen andere calamiteiten zoals brand, diefstal en gasmelders in de woning. De meeste alarmsystemen zitten gekoppeld aan een meldkamer. Wanneer er wordt ingebroken wordt bijvoorbeeld er alarm geslagen bij de politie. Bij brand wordt dan natuurlijk alarm geslagen bij de brandweer. De meeste alarmsystemen zijn aangesloten bij een centrale meldkamer. De verbinding met de centrale meldkamer zorgt ervoor dat de hulpdiensten zoals politie, brandweer, ecetera zo snel mogelijk ter plaatse zijn. Hierdoor kan de schade worden beperkt.
De meeste voorkomende alarmsystemen die produceren een alarmsignaal in de vorm van geluid. Deze vorm van geluid is meeste alleen te horen op de plaats waar het alarmsysteem is geïnstalleerd. In de centrale meldkamer wordt ook alarm geslagen maar niet in de vorm van geluid. Er zijn alarmsystemen die alleen geluid produceren ter plaatsen. Deze alarmsystemen zijn meestal systemen die betrekking hebben op inbraak. De meeste brand en gas melders zijn aangesloten bij de centrale meldkamer. De reden hiervoor is dat de brand en gas melders een melding geven die fataal kan zijn voor een persoon. De brandweer is hierbij nodig om verdere schade te beperken of zelfs een leven te redden. De kosten van een alarmsysteem zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklasses. Een goedkoop alarmsysteem is te koop vanaf ongeveer 30 euro. Deze goedkope alarmsystemen zijn meestal niet gekoppeld aan de centrale meldkamer. Deze alarmsystemen produceren geluid bij bijvoorbeeld bewegingen. Een automatisch alarmsysteem die gekoppeld is aan de centrale meldkamer kosten al snel 250 euro. Naast dat het systeem gekoppeld is met de meldkamer produceert het systeem ook geluid wanneer er alarm geslagen moet worden. Het is goed om te bepalen of het huis of bepaalde kamers beveiligd moeten worden. Er kunnen namelijk meerdere alarmsystemen in een woning worden geplaatst. Brandmelders en inbraak alarmsystemen zijn meestal allebei aanwezig indien de woning goed beveiligd is. Er kunnen cijfercodes worden ingesteld op verschillende alarmsystemen. In de regel zijn dit duurdere alarmsystemen. De meeste alarmsystemen werken op verschillende sensoren. Deze sensoren zitten gemonteerd op bijvoorbeeld ramen of deuren. Wanneer het alarm in geactiveerd gaat het alarm af wanneer er beweging van de deur of het raam wordt geconstateerd door het systeem.
Een alarmsysteem werkt met sensoren. Wanneer bijvoorbeeld een raam of deur geopend wordt waar een sensor op gemonteerd is, kan er een alarm afgaan. Deze sensoren noemen we ook wel bewegingssensoren. De sensoren werken doormiddel van magneetcontacten. Deze magneet contacten meten of een raam of deur wordt geopend. Er bestaan ook sensoren die beweging in een bepaalde ruimte waar kunnen nemen. Deze sensoren zijn ook inbraak sensoren die een inbreker op heterdaad kunnen betrappen. Deze sensoren werken op infrarood of doormiddel van radiogolven. Hieronder een klein overzicht van de verschillende alarmsystemen.
- Glasbreukdetector (constateren geluidsgolven)
- Trildetector & Seismische detector(constateren van trillingen)
- Kanteldetectie (hoogteverschil van voertuigen of machines)
- Waterdetector (constateren water of waterdamp)
- Gasdetector (constateren van aardgas, CO of CO2)
- Rookmelder (constatering van rook en dampen)
- Warmtedetector (constateren temperatuur, vlammen of oververhitting)
- Inbraaksensoren (constateren van bewegingen binnen een ruimte en in combinatie met deuren, ramen en hekwerken)