Brand

Er zijn verschillende soorten brand. Niet elke brand kan door een alarmsysteem worden geconstateerd. Hieronder staan verschillende soorten branden die frequent het meeste voorkomen.

Binnenbrand

Een binnenbrand is een brand die binnen een gebouw is gestart. Het getroffen gebouw kan een woning zijn maar ook een bedrijf of fabriek. Een brand in een flat of kelder is voor de brandweer zeer moeilijk te blussen. Bij een binnenbrand is het zeer van belang of er in het gebouw nog mensen vastzitten. Een brandalarm vergroot de kans dat het gebouw zeer snel ontruimt kan zijn. Bij een brand in een flat of ander hoog gebouw moet de brandweer ervoor zorgen dat alle mensen veilig uit het gebouw komen. Als een flat hoger is dan 30 meter kan de brandweer niet hoog genoeg komen om te blussen. In deze gevallen moet er bluswater doormiddel van speciale voorzieningen de brand blussen. Een industriebrand is zeer gevaarlijk wanneer er in de fabriek met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Het voordeel is dat er in de meeste fabriek wel brandblussers en brandslangen aanwezig zijn. Mensen kunnen dus gemakkelijk zelf beginnen met blussen. Voor kleine brandjes is de opkomst van de brandweer dus niet noodzakelijk. Wanneer er gevaarlijke stoffen aanwezig zijn in de fabriek moet er een speciale eenheid van de brandweer worden ingeschakeld. Brand in een kelder is zeer link. Er worden speciale manieren toegepast om een brand in een kelder te blussen.

Buitenbrand
Een brand in de vrije natuur wordt meestal door de brandweer geblust. Het voordeel is dat er geen warmte vrij komt. Het nadeel is dat er veel zuurstof bij de brand komt waardoor de brand snel wordt verspreidt. De wind speelt hier een belangrijke factor in. De meest voorkomende buitenbranden zijn bosbranden, heidebranden, veenbranden of duinbranden. Het bluswater wordt bij deze branden door een brandauto aangevoerd. Bij zeer grote branden worden helikopters ingezet.

Voertuigbrand
Een brand kan ook in voertuig plaats vinden. De meeste branden komen voor in auto’s of vrachauto’s. Bij verkeersongelukken kan dit soms zeer link zijn in verband met gevaarlijk voor mensenleven. Een auto bevat benzine waardoor bij een brand een explosie kan ontstaan. Branden op schepen en vliegtuigen vallen niet iets hoger in de gevaren categorie. Wanneer een schip op zee afbrandt moeten er snel helikopters komen om de mensen uit het water te redden voordat ze onderkoeld raken. Brand op een vliegtuig kan fataal zijn voor de bemanning van het gehele vliegtuig wanneer de brand ontstaat in de lucht. Wanneer het vliegtuig nog op de grond is kan de brand door de brandweer worden opgelost.

Vrijblijvende offertes
3 Gratis offertes in 1 minuut
Betaal nooit te veel