Daken
Er zijn verschillende soorten daken waar een dakdekker op kan werken. Meestal wordt het onderscheid gemaakt in platte en schuine daken. Een dakdekker onderhoud en legt deze 2 soorten daken aan. Bij platte daken heeft de klant de keuze uit bitumineuze, EPDM of zinke dakbedekkingen. Een dakbedekking van Bitumkan meteeen worden aangelegd mits er een isolerende laag onder is aangelegd. De isolerende laag bestaat uit een dampremmende laag, een isolatie laag, een onderlaag en een toplaag. De tweede manier om een plat dak aan te leggen is een EPDM dak. De afkorting EPDM staat monoculen Ethyleen, Propyleen, Di Monomeer. Het voordeel van een EPDM dakbedekking is dat de dakbedekking ongeveer 40 jaar meegaat. Daarnaast is de dakbedekking geschikt voor alle weertypen. Dakbedekking van zink worden zelden aangelegd. Het materiaal is duurder dan bitum en EPDM dus valt al snel af. Daarnaast is de kwaliteit niet altijd even goed.
Bij schuine daken in Nederland meestal dakpannen gebruikt. Dakpannen zijn onder te verdelen in verschillende soorten. Denk hierbij aan dakpannen van beton, tegelpannen,geglazuurde pannen, keramische pannen, kunststof pannen en glazen pannen. De meeste dakpannen hebben voor en nadelen. Er is nog nooit een dakpan als beste uit een test gekomen. Tegeldakpannen wordt in de standaard bouw het meeste gebruikt. Naast dakpannen kan de klant ook kiezen voor leien dakpannen. Leien dakpannen zijn in wezen geen echte dakpannen maar meer natuurstenen die op het dak worden geplaatst. Bij een leien dak worden shingles gebruikt. Dit zijn stenen van een bitumineuze soort leien.
In sommige daken zijn ramen gewenst. Dakdekkers willen in sommige gevallen ook diensten verrichten met betrekking tot dak accessoires. Denk hierbij aan dakramen, dakkapellen, installatie en onderhoud van dakgoten en het aanleggen van zonnepanelen. De materialen worden door sommige dakdekkers aangeschaft en geplaatst. Klanten kunnen er ook voor kiezen zelf op pad te gaan en een dakdekker extern in te schakelen.
Bij de aanleg van een bituminues dak op een plat dak of hellend dak is het belangrijk dat het geen water of tocht doorlaat. Daarnaast moet de dakbedekking onbrandbaar en tegen atmosferische invloeden kunnen. De dakbedekking moet licht van gewicht zijn en weinig onderhoud vrangend zijn. De dakdekker kan een bitum dakbedekking meestal eenvoudig en snel aanleggen.
Bij schuine daken speelt decoratie ook een kleine rol. Een schuin of hellend dak is meestal het aanzicht van het gebouw. Bij bedrijven en woningen speelt dit allebei een grote rol. De kleur en vorm van de dakbedekkingselementen zijn van belang. Deze bepalen het aanzicht. Bij platte daken is er geen aanzicht en worden in sommige gevallen dakterrassen aangelegd om het uitzicht wat op te vrolijken. De ondergrond van een dakterras moet voldoen een strikte eisen en kan niet zomaar worden aangelegd zonder dat hier vooronderzoek naar is gedaan. De meeste platte daken moeten geheel waterdicht zijn. Hellende daken hebben een afwateringsysteem en hoeven niet per regel waterdicht te zijn. Het afwateringsysteem zorgt ervoor dat het water niet naar binnen loopt maar rechtstreeks in de dakgoot en regenpijp terrecht komt. De dakdekking van een hellende dak is dampdoorlatend. Is een hellende dak niet dampdoorlatend dan moet er een dampremmende laag aan de binnenkant van het dak geplaatst worden. Dat moet het woonvocht in de woning voorkomen en voorkomen dat er condens in de woning komt.