Verf

Een schilder maakt bijna altijd gebruik van verf of verfmiddelen. Een schilder gebruikt verf om gebouwen of objecten te beschermen tegen schade. Verf kan ook dienen om een andere pgimentlaag aan te brengen aan een object of gevel. Het object of gebouw wordt met name beschermt tegen de schade die weersomstandigheden kunnen aanbrengen. Denk hierbij aan corrosie of andere vormen van aantasting van het materiaal. Het materiaal wat beschermt wordt kan verschillende zijn. De meest voorkomende materialen waar een schilder mee werkt zijn hout, metaal, steen en verschillende soorten kunststof. De ondergronden kunnen worden voorzien van een gewenste kleur. Er zijn heel veel verschillende kleuren verf beschikbaar.

Verf is bedoel om aan te brengen op objecten en gebouwen. De objecten die veel worden geverfd zijn meubels en huishoudelijke voorwerpen. Denk hierbij aan kasten, stoelen etcetera. De meeste objecten binnenshuis hebben decoratieve doeleindes.

Elk soort materiaal heeft een andere soort verf nodig. De meeste materialen hebben dus een eigen verfmengsel nodig wat het beste pakt. De ingredienten van deze soorten verf worden in een fabriek samengesteld.

In de schilderkunst worden ook veel soorten verf gebruikt. Deze verf soorten hebben een ander doeleinde in vergelijking met verf die door huisschilders worden gebruikt. De verf die kunstschilders gebruiken wordt gebruikt om schilderijen en kunstwerken zo mooi mogelijk te maken. Het gebruik van de bijpassende verf is hierbij van groot belang. De meeste kunstschilders maken gebruik van olieverftechnieken en aquareltechnieken. De nieuwste methode van kunstschilderen is airbrush. Airbrush is een methode van verven wat doormiddel van spuitbussen werken. De verf wordt op het doek gespoten en krijgt hierdoor een apart effect.

Verf bestaat over het algemeen uit verfstof, bindmiddel en verdunner. De verfstof zorgt ervoor dat de verf een bepaalde kleur aanneemt. De verdunner zorgt ervoor dat de verf gemakkelijk aan te brengen valt. Bij het uitstrijken van de verf is niet gewenst dat de verf bijvoorbeeld ophoopt. Verf is verkrijgbaar in verschillende maten van kwaliteit. Het grootste onderscheid wordt gemaakt in verf op waterbasis en verf op basis van terpetine. De meest milieu vriendelijke manier van verven gebeurt op basis van poedercoating. Dit noemen we poederverf. Deze verf kan gemakkelijk in de woningbouw worden gebruikt. Hieronder de meestvoorkomende verfsoorten.

Soorten verf:

  • Muurverf
  • Latexverf
  • Alkydverf
  • Acryl, op waterbasis
  • Structuur
  • Hoogglans
  • Zijdeglans
  • High solid-verf
  • Tempera

Vrijblijvende offertes
3 Gratis offertes in 1 minuut
Betaal nooit te veel