Een loodgieter houdt zich bezig met leggen en gieten van lood en loden pijpen. Tegenwoordig is het beroep loodgieter een stuk uitgebreider. De meeste loodgieters zijn aangesloten bij de UNETO-VNI. Deze ondernemersorganisatie zorgt ervoor dat de belangen van de loodgieters in de installatiebranche worden behartigd.
De werkzaamheden van een loodgieter staan hieronder kort samengevat en beschreven.
- Verstopte of kapotte afvoeren repareren
- Het vervangen of repareren van goten
- Sanitair vervangen of repareren
- Onderhoud aan ketels of boilers
- Aanleggen van leidingen
Het tarief van een loodgieter ligt gemiddeld tussen de € 30,- per uur en de € 35,- per uur exclusief BTW. Bij kleine klussen wordt vaak gewoon een uurtarief toegepast. Grotere klussen worden meestal op basis van een vast bedrag uitgevoerd. Klussen rondom CV-ketels worden meestal op een normaal uurtarief gedaan. Het gaat hierbij meestal om het vervangen van een ketel, leidingwerk aanpassen wat dient geplaatst te worden onder de ketel. Het jaarlijks onderhoud van een CV-ketel wordt meestal tegen een vaste prijs gedaan. Het gaat hierbij voornamelijk om het schoonmaken van de ketel.
Bij grote verbouwingen werkt men meestal met een uurtarief. Het is moeilijk in te schatten hoeveel tijd het kost om de werkzaamheden uit te voeren. Soms moet een loodgieter creatieve oplossingen zoeken om bijvoorbeeld nieuwe leidingen aan te leggen. Hier kan veel tijd en bedenk tijd in zitten. De onderdelen moet natuurlijk ook allemaal precies passen en leverbaar zijn. Bij grote verbouwingen moet vaak ook samengewerkt worden met andere ervaren vakmannen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een timmerman die eerst een houten vloer moet verwijderen voordat de leidingen gelegd of vervangen kunnen worden. In deze situatie kan geen vaste prijs worden berekend omdat 2 partijen werkzaameheden uitvoeren ten aanzien van een project.
Loodgieters werken hedendaags veel in dezelfde branche en specialiseren zich hier ook in. Vaak zijn bedrijven die zich op een bepaalde tak van de markt richten hier de oorzaak van. De loodgieters in dienst van het des betreffende bedrijf moeten zich in specialiseren. De meeste loodgieters in dienst van een bedrijf hebben onregelmatige werktijden. Het bedrijf werkt met 24 uurs diensten. In de winterperiode hebben de meeste loodgieters de drukste periode van het jaar. In de winter moeten veel klussen aan riolering en verwarmingsinstallaties gedaan worden. Veel CV- ketels gaan in de winter kapot omdat deze zeer intensief worden gebruikt in de winterperiode. Daarnaast komt het vaak voor de leidingen bevriezen vanwege extreme kou in Nederland. Het is belangrijk om in de winter het sanitair goed werkend te houden.