Cv ketel
Een Cv-ketel verwarmt water en pompt het vervolgens door de woning. Een circulatiepomp die in de ketel is ingebouwd zorgt ervoor dat het water door de radiatorbuizen wordt gepompt. Het hele systeem is gebouwd zodat het water gemakkelijk door de radiatorbuizen circuleert. Het verwarmen van het water gebeurd door een brander. De CV-ketel is daarom op een rookafvoerkanaal of schouw aangesloten om het rookgas af te voeren. Dit gebeurt meestal via een schoorsteen die bevestigd is op het dak van een pand. De CV-ketel wordt is de meeste gevallen geactiveerd door een thermostaat die de ruimtetemperatuur meet. De thermostaat springt aan wanneer de temperatuur van een pand onder het ingestelde minimum daalt. De themostaat geeft dan een signaal door aan de CV-ketel waarna deze het water gaat verwarmen en door de radiatorbuizen pompt. Een CV-ketel heeft een bepaalde levensduur. De onderdelen van een CV-ketel kunnen tussentijds kapot gaan. Een CV-installateur doet ook het onderhoud van een CV-ketel. Er zijn verschillende CV-ketel leveranciers met verschillende merken. De merken van CV-ketels hebben bepaalde waardes. Sommige merken zijn duurder en staan voor kwaliteit en lange levensduur. Prijs is een van de doorslaggevende factoren bij het koopproces van een CV-ketel. Een CV-ketel kost tussen de 500 en 5000 euro. Dit is een zeer brede prijsklasse. De innovatieve en milieubewuste ketels, boilers en warmtepompen zijn duurder dan de standaard Cv-ketels.
In het algemeen zorgt een Cv-ketel voor ‘productie’ van warmte. Met de productie van deze warmte vult de ketel radiatoren en waterwarmleiding voor verschillende kranen. Een Cv-ketel is hoofd onderdeel van een verwarmingssysteem. Een CV-ketel bevat een aantal onderdelen die in het verwarmingsproces onmisbaar zijn. Allereerst is een gasaansluiting een van de belangrijkste aansluiting die nodig zijn om een Cv-ketel te activeren. Dit is namelijk de brandstof voor de Cv-ketel waarmee warmte wordt opgewerkt. Naast een gasaansluiting kan een CV-ketel ook werken op olie of hout. De brander in de ketel verbrandt aardgas en wekt warmte op. De brander moet op ten duur worden vervangen omdat deze snel vies wordt. De brander is voorzien van een ontsteker de ervoor zorgt dat de brander in een CV-ketel wordt geactiveerd. De ontsteker is tegenwoordig elektronisch. Een vonkje zorgt ervoor dat de brander gaat branden. Een CV-ketel bevat een ventilator die ervoor zorgt dat er lucht bij de brander komt waardoor het aardgas kan ontbranden. De ventilator voert ook afvoergassen naar de buiten lucht en heeft dus een dubbel werking. Na het verwarmen van het water moet het water in de radiatoren gepompt worden. Een CV-ketel is voorzien van een pomp. Tegenwoordig zijn dit modulerende pompen. De pomp zorgt ervoor dat het water door de leidingen worden gepompt doormiddel van de waterdruk. Er moet altijd genoeg water in de CV-ketel zitten. Op een Cv-ketel is meestal af te lezen of hij bijgevult moet worden. De waterdruk is meestal af te lezen.
Om de CV-ketel is meestal een mantel geplaatst. Deze mantel zorgt ervoor dat de bewoners van een huis weinig geluidoverlast hebben van de CV-ketel. Ten slotte heb je thermostaat nodig die een signaal aan de CV-ketel doorgeeft wanneer deze moet gaan beginnen met verwarmen en in welke maten. De innovatieve en milieubewuste ketels en boilers zijn wel de toekomst in de markt voor ruimteverwarming. Warm water voorziening is naast ruimteverwarming ook een van de dingen die innovatieve en milieubewuste boilers en ketels uitvoeren. In de toekomst is alles duurzaam en gerelateerd aan energie bewuste apparaten. Voor het winnen van warm water is de technologie het snelst ontwikkelt. Er zijn alle enkele manieren om in de keuken of badkamer op een energiebewuste manier warm water op te wekken. Voor het opwekken van warm water worden voornamelijk waterpompen, Hr-ketels, zonneboilers en verschillende warmteterugwinnings systemen gebruikt.