Dakdekker

Een dakdekker is een bouwvakker die gespecialiseerd is in het maken dakconstructies op daken. Het doel van het werk en het inzetten van een dakdekker is het dak beschermen tegen water en weer. Een dakdekker zorgt er bijvoorbeeld voor dat lekkage wordt voorkomen doormiddel van een goede dakbedekking. De materialen die een dakdekker gebruikt zijn verschillend. Wanneer een dak wordt opgebouwd wordt er gebruikt gemaakt van geoptimaliseerde materialen zoals spanten, balken en spanten lijst of skeletten voor de opbouw het dak. Bij het leggen van dakbedekking worden meestal materialen zoals platen gebruikt van teerachtig materiaal. Doormiddel van eengasbrander worden deze platen op het dak geplaats. Dakdekkers zijn harde werkers en werken vaak buiten op hoge daken. Een dakdekker moet beschikken over een goede motoriek. Daarnaast moet een dakdekker tijdens zijn werk veel timmerwerk verrichten. Het skelet van het dak, de tin, balken etcetera moeten door een dakdekker kunnen worden aangepast en vernieuwing. Dit gebeurt meestal bij de bouw van een huis maar kan ook worden gedaan als er dakschade is. Een dakdekker moet een licensie / diploma hebben om te mogen functioneren als dakdekker. Veel bedrijven zijn aangesloten bij een erkende brancheorganisatie. De reputatie van een dakdekker is zeer van belang. Goede referenties en bewijs van voltooide opdrachten geven vaak de doorslag bij het keuze proces voor een dakdekkersbedrijf. In Nederland heb je over het algemeen 2 verschillende soorten daken. Daken die plat zijn en daken die gebouwd zijn in de vorm van een helling. Deze verschillende daken kunnen van verschillende soorten materialen worden gemaakt. Denk hierbij aan Leie daken, betonnen daken, kleie daktegels, dakpannen etcetera. Een dakdekker moet van alle materialen verstand hebben om goed te kunne functioneren een breed pakket aan opdrachten te kunnen aannemen. Daarnaast bevatten sommige daken schoorstenen en landhoofden. Kennis van lood en verstand van schoorstenen bouwconstructies is zeer gewenst bij bedrijven die dakdekkers in dienst hebben. Een dakdekker werkt vaak op enige hoogte. Het is dus gewenst als een dakdekker geen hoogtevrees heeft. Er wordt veel met machines en speciale gereedschappen gewerkt. Een dakdekker meot technisch aangelegd zijn. Onkunde met de machines en gereedschappen kan namelijk zeer gevaarlijk zijn voor de dakdekker zelf en de collega’s van de dakdekker. Dakdekkersbedrijven houden zich vooral bezig met het verwijderen van oude daken en het aanleggen van nieuwe daken. Daarnaast herstelt een dakdekker dakschade en verricht het zo nodige onderhoud aan daken.

Een dakdekker werkt meestal samen met collega’s onder leiding van een voorman aan grotere projecten en klussen. De werkzaamheden bij grote klussen bestaan voornamelijk uit het beslaan van strippen van oude daklagen (dakpannen, isolatie, geraamte etc.), het verwijderen van de afvalmaterialen op daken. Daarnaast voert een dakdekkers repareties uit. Hierbij hoort ook het aanschaffen en aanbrengen van nieuwe materialen. Deze materialen worden door de dakdekker ook weer opnieuw aangebracht aan de defecten delen in de dakbedekking.

Een dakbedekker kan met verschillende materialen werken. Dit hangt een beetje af van de specialisatie en het type dak. Meestal wordt er gewerkt met bitumen, metaal, dakpannen of bijvoorbeeld lei als laatste deklaag van het dak. De dakbedekking aanzich wordt bevestigd met behulp van verschillende soldeer, timmer en lastechnieken. Hiervoor worden verschillende apparaturen gebruikt. Bij veel gebouwen wordt gebruik gemaakt van een lift die de materialen en apparaten naar boven tilt. In sommige gevallen moet de dakdekker zijn eigen spierkracht gebruiken om de spullen te versjouwen. Een dakdekker moet zeer nauwkeurig te werk. Fouten in het beroep kunnen voor ernstig nare situatie zorgen. Dit geldt zowel voor de klant als voor de dakdekker zelf.

De kosten van een dakdekker verschillen per opdracht. Meestal heben het type dak en de werkzaamheden de grootste invloed op de prijs. Voor het vervangen van een bitumen dak liggen de kosten gemiddeld op € 35 tot € 55 per uur. De kosten per vierkante meter zijn ongeveer 50 euro. De kosten van een dak waar dakpannen op geplaatst moeten worden verschillen heel erg sterk. Ten eerste kost een dakpan gemiddeld 3 euro per stuk. Dakpannen aan de gevel monteren zijn duurder namelijk boven de 10 euro. Een dakdekker rekent gemiddeld een tarief tussen de € 90,- en € 110 euro per vierkante meter. Een rieten dak wordt tegenwoordig zeer weinig geplaatst. De kosten van de aanleg van een rieten dak liggen tussen de € 90 tot € 100 per meter. Meestal komen er nog kosten bij ten aanzien van het verwijderen en afvoeren van het oude rieten dak.

Vrijblijvende offertes
3 Gratis offertes in 1 minuut
Betaal nooit te veel