Hoogspanning

Hoogspanning wordt over het algemeen overschreven als elektrische spanning boven de 1000 volt wisselspanning. Deze voltage staat gelijk aan 1500 volt gelijkspanning. Hoogspanning wordt voornamelijk gebruikt voor de transport van grote hoeveelheden elektrische energie. Hoogspanning wordt meestal gebruikt voor de transport van energie vanaf de energiecentrale naar een grote stad. Het hoogspanningsnet is meestal bovengronds gelegen. Hoogspanningskabels zijn meestal zeer duidelijk te herkennen en lopen vaak langs snelwegen. Ondergronds is het ook mogelijk om hoogspanningskabels neer te leggen. Onderhoud aan de hoogspanningskabels in deze situatie is wel iets duurder en moeilijker. Hoogspanning wordt gebruikt in verschillende apparaten. Denk hierbij aan conventionele beeldschermen, deeltjesversnellers en röntgenapparaten.

Hoogspanning kent bijna dezelfde termen invergelijking tot normale elektriciteit. De voornaamste eenheden die gebruikt worden zijn Volt, Ampere, en Watt. Volt geeft de spanning aan, Ampere de stroomsterkte en Watt geeft het elektrische vermogen aan. Deze termen worden gebruikt bij transport doormiddel van een eenfasesysteem. Hoogspanning bestaat tegenwoordig meestal uit drie fasen in een driehoekconfiguratie

In Nederland wordt er tegenwoordig gebruikt gemaakt van een hoogspanningssysteem wat 220.000 volt bevat. In het noorden van nederland lag het volltage in het verleden iets lager dan in het zuiden. De energiecentrale waar de energie wordt geproduceerd liggen goed uit elkaar. Er bestaan een aantal ondestation waar de energie eerst heen wordt getransporteerd. Hier wordt de volltage aangepast naar gebruikers hoeveelheden zodat de energie kan worden getransporteerd naar huishoudens. De vraag naar energie is flink toegenomen de laatste jaren waardoor het hoogspanningsnet is uitgebreid. Vooral rond de randstad waren uitbreiding nodig. Tegenwoordig zijn er elektriciens die zich hebben gespecialiseerd in hoogspanningssystemen. Deze elektriciens doen voornamelijk installaties en reparaties aan de hoogspanningssystemen. Dit zijn zeer geavanceerd systemen waar goede kennis van de systemen nodig is.

Vrijblijvende offertes
3 Gratis offertes in 1 minuut
Betaal nooit te veel