Koffiebonen

Koffieplant
De koffieplant heeft ongeveer 60 verschillende soorten planten. De meeste soorten komen voor in Afrika en vinden hun oorsprong in Ethiopië of Madagaskar. Op Madagaskar kan men 40 verschillende soorten koffieplanten vinden. Ook in Zuidoost Azië en op het eiland Mauritius vind men de plantjes. Alle soorten zijn houtige planten en kunnen afhankelijk van de soort kruipend, struikvormend, boomvormend, liaanvormend zijn. De bloemen staan in groepjes van 2-20 bij elkaar in de bladoksels. Pas na regenval beginnen de bloemknoppen zich te ontwikkelen en acht tot twaalf dagen later treedt er een massale bloei op. De bloemen zijn vijftallig en hebben dus vijf witte kroonblaadjes.

De vrucht van de koffieplant is een steenvrucht. In de vrucht zit een pit met daarin de koffiebonen. Bij het rijpen van de vrucht worden de zaden tegen elkaar aangedrukt waardoor er een karakteristieke vorm ontstaat. Zodra de zaden zijn gedroogd en gebrand of geroosterd kan het dienen als basis voor koffie. Door de populariteit van het cafeine houdende drankje wordt het massaal geproduceerd op plantages in tropische landen, vervolgens geëxporteerd naar landen met een minder tropisch klimaat. Koffie is een van de belangrijkste handelsgoederen ter wereld en is een belangrijk export producten van landen rondom te evenaar, zoals Brazilië, Vietnam en Colombia.

Zoals hierboven genoemd zijn er 60 verschillende soorten planten, de verschillende KOFFIEMERKEN onderscheiden zich door gebruik te maken van verschillende soorten bonen en deze op een unieke manier te verwerken. Er zijn drie soorten die het bekendste zijn.

Deze drie zijn;

  • Arabica-koffie
  • Robusta-koffie
  • Liberica-koffie

Arabica-koffie
Van oorsprong komt deze koffiesoort uit het Ethiopië. Vanuit daar werd de soort koffie naar Arabische landen verspreid. Het is een tetraploïde en zelfstuivende plant, die ongesnoeid ongeveer 5 meter hoog kan worden. In 1690 werd de plant door de Nederlanders vervoerd naar Java, de plant bloeide in 1708 op en toen konden de Nederlanders een bloeiende business opbouwen. Vandaag de dag zijn Brazilie en Colombia de belangrijkste producenten van Arabica-koffie.

Robusta-koffie
Deze koffie soort komt van oorsprong uit de bergen van Afrika rondom de evenaar. Bij een natuurlijke groei vormt de plant een kleine boom. Voor de teelt van de bonen wordt er echter sterk gesnoeid om de plant meer in een struikvorm te krijgen en te houden. De Robusta-koffie levert een grotere oogst dan de Arabica-koffie en het is daarnaast goedkoper om te produceren. Deze soort wordt daarom ook veel gebruikt om een koffiepoeder te produceren. Koffiepoeder is daarom ook goedkoper. De Robusta bonen bevatten 70% meer cafeïne dan de Arabica bonen. In 1900 stuurde de Belgen 150 planten naar Java om hier op grote schaal te produceren. Snel verspreidde de koffiesoort zich over de hele wereld. Momenteel zijn belangrijke teeltgebieden te vinden in tropisch Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Liberica-koffie
Liberica-koffie is van oorsprong afkomstig uit Liberia en Congo-Kinshasa. De soort word voornamelijk geteeld in Maleisië en West-Afrika. De productie van Liberica-koffie is ongeveer 1% van de wereldproductie. De plant heeft een sterke groei en heeft grote leerachtige bladeren. De bladeren van deze koffieplant bevatten meer cafeïne dan de bonen van de plant. De boom kan wel 18 meter hoog worden. De grote bloemen zijn zelfsteriel en openen zich op onregelmatige momenten in plaats van in vlagen, zoals bij de andere twee geteelde koffiesoorten. De bessen die aan deze plant hangen zijn twee maal zo groot dan de bessen van de Arabica plant. De bonen zijn echter van veel mindere kwaliteit. Deze koffiesoort word voornamelijk geteeld voor lokale consumptie en zelfden voor de export. Alleen in Scandinavische landen word deze koffiesoort nog veel gedronken.

Vrijblijvende offertes
3 Gratis offertes in 1 minuut
Betaal nooit te veel