Plaagdieren

Het meeste ongedierte bestaat uit plaagdieren. Deze plaagdieren komen vaak zeer ongewenst voor waardoor de mensen overlast hebben van de plaagdieren. De plaagdieren kunnen in sommige gevallen behoorlijke schade aan de woning aanrichten. Sommige plaagdieren kunnen door de mensen worden gedefinieerd als nuttig. De plaagdieren kunnen bepaalde natuurprocessen ondersteunen. Een plaagdier kan dus zowel als positief en negatief worden beschouwd.

Onder plaagdieren wordt onderscheid gemaakt tussen 4 verschillende groepen plaagdieren. De 4 groepen zijn geïntroduceerde plaagdieren, gevaarlijke plaagdieren, concurrerende plaagdieren en enge beestjes.

Een geïntroduceerd plaagdier is een plaagdier wat in een andere natuur dan zijn afkomst wordt geplaatst. Het plaagdier richt daar meer schade aan in vergelijking tot zijn huidige leefomgeving. Het gaat bij deze geïntroduceerde plaagdieren voornamelijk om de schade aan de natuur. De gevaarlijke plaagdieren zijn in vergelijking met geïntroduceerde plaagdieren veel gevaarlijker voor de mensheid. Gevaarlijke plaagdieren kunnen verschillende soorten ziektes met zich meebrengen die vervolgens aan de mensen worden overgedragen. Deze ziektes hoeven niet perse dodelijk te zijn. Een mooi voorbeeld zijn de malaria muggen. Naast de ziektes kunnen bijvoorbeeld giftige slangen in bepaalde landen in zulke grote aantallen voorkomen dat het voor mensen zeer gevaarlijk is om te leven.

Er zijn ook plaagdieren die niet zo zeer direct schade aan de mensheid of natuur aanrichten. Deze plaagdieren noemen we concurrerende plaagdieren en enge beestjes. Concurrerende plaagdieren zijn plaagdieren die op voedsel afkomen. Deze plaagdieren concurreren dus met de mensheid om hetzelfde voedsel, leefruimte of leefomgeving. De categorie enge beestjes zijn de minst gevaarlijke plaagdieren. Deze plaagdieren kunnen door de mensen wel als zeer irritant worden beschouwd. Ze richten echter geen schade aan. Veel mensen willen uit een principe kwestie toch geen last hebben van deze enge beestjes.

Vrijblijvende offertes
3 Gratis offertes in 1 minuut
Betaal nooit te veel