Brandtrappen

Een brandtrap of ook wel vluchttrap genoemd is niet voor normaal gebruik bestemde trap in of buiten een gebouw. De trap is gebouwd als vluchtroute uit het gebouw. En de trap zal bij brand of een ander ongeval dienst moeten doen om een snelle en veilige ontruiming, voor de mensen die in het gebouw aanwezig zijn, mogelijk te maken. De brandtrap is altijd een vaste trap en geen roltrap.

Een brandtrap aan de buitenkant, aan de buitengevel, van een gebouw begint soms op de eerste verdieping dit om ongewenste personen te weren. De onderste traparm kan vaak naar beneden kantelen bij gebruikt tijdens een evacuatie. Een andere methode om ongewenste mensen buiten te houden is natuurlijk om de tram van een afsluitbaar hek te voorzien.

De brandtrap kan verschillend materiaal gemaakt worden. Zo zijn er brandtrappen van beton, aluminium of staal. Deze materialen zijn weerbestendig en vatten niet snel vlam in het geval van brand. Brandtrappen worden doorgaans in een apart trappenhuis geplaatst, en er worden boven dit trappenhuis borden geplaatst zodat iedereen de brandtrap gemakkelijk kan vinden.

Al sinds het begin van 20e eeuw wordt gebruik gemaakt van brandtrappen. De bouwvoorschriften werden over de jaren heen steeds strikter en veiligheid werd een veel besproken onderwerp bij nieuwbouw. Eigenaren van gebouwen zijn verplicht om goed vluchtroutes binnen een gebouw aan te leggen. Brandtrappen langs de buitenkant van gebouwen zijn een zeer geschikte oplossing men kon deze ook bij bestaande gebouwen plaatsen en zo deze gebouwen ook te voorzien van een goede ontsnappingsroute.

Vrijblijvende offertes
3 Gratis offertes in 1 minuut
Betaal nooit te veel