Meestal is koffie een warm genuttigde drank, in koffie bevind zich meestal het oppeppende middel cafeïne. Het wordt gemaakt van ontvelde, gemalen, gedroogde en geroosterde zaden van de koffieplant. Deze zaden worden koffiebonen genoemd. Echter is de vrucht van de koffieplant geen boon maar een steenvrucht, het zaad is dus een pit. Tijdens het roosteren van de koffieboon ontstaan ongeveer 700 verschillende stoffen. De gebrande boon wordt zowel gemalen en ongemalen verkocht.
Meestal is de koffie die in Nederland word verkocht een mengsel van gebrande zaden van twee koffiesoorten: Coffea arabica en Coffea canephora. Zo zie je in de winkel een koffie mengsel van verschillende fabrikanten met de namen; goudmerk, zilvermerk en roodmerk, waarbij goudmerkkoffie meestal voor 100% uit arabicabonen bestaat, zilvermerk uit 80% arabicabonen en 20% robustabonen en roodmerk 70% uit arabicabonen en 30 robustabonen. Het verschil tussen de verschillende koffie zit hem vooral in de smaak en cafeïnegehalte. Robustabonen zijn pittiger van smaak en bevat meer cafeïne, arabicabonen zijn milder van smaak. Elk koffiemerk is anders qua smaak en cafeïne gehalte
Naast het drinken van koffie wordt het ook wel als smaakmaker gebruikt in gebak, taart en ijs.
Geschiedenis
De koffiebonen werden voor het eerst opgemerkt in Ethiopië in de provincie Kaffa. De legende verteld dat een herder genaamd Kaldi zijn geiten ineens erg opwonden werden na het eten van een bepaalde struikbes. De herder was nieuwsgierig en besloot de bonen te koken. De drank was bitter, maar gaf hem een gevoel van voldoening en helderheid van geest. Dit gebruik is later opgemerkt door Arabische handelaars. Koffie werd spoedig extreem populair in islamitische landen.
Koffie werd voor de eerste keer geïntroduceerd in Europa in de zestiende eeuw. In Venetië werd een koffiehuis geopend. Maar het was niet tot de zeventiende eeuw dat koffie in Nederland werd gedronken. Zeevaarders smokkelden koffiebonen naar Amsterdam waar het alleen gedronken werd door een handjevol mensen uit de gegoede burgerij.
Vandaag is koffie de populairste volksdrank in Nederland. En niet in alleen in Nederland is koffie populair. In Scandinavisch landen is de consumptie van koffie per persoon het hoogste ter wereld. Gemiddeld dronken zij in de periode 2002-2006 dagelijks 4,3 kopjes. De Finnen dronken de meeste kopjes met 5,4 kopjes per dag. In België en Luxemburg waren er dat gemiddeld 3,8 per dag. De Nederlanders dronken gemiddeld 3,2 kopjes koffie per dag. Dat is ongeveer goed voor 6,9 kg koffie per persoon. De EU komt als geheel uit op 2,2 kopjes per dag.