Architect opleiding

Er zijn verschillende opleidingen voor architecten op verschillende niveaus, waar de hij zijn vak kan leren. En kan leren om gaan met de werkwijze waar volgens een architect werkt.

Op het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) zijn er een aantal mogelijkheden die relevant zijn aan het volgen van een architect opleiding. Maar er is echter geen opleiding tot architect op het MBO, waarmee je die officiële titel architect krijgt. Om jezelf architect te mogen noemen moet je de bijbehorende vaardigheden en kennis hebben en deze vergaren op een hoger niveau.

Op het hoger beroepsonderwijs (HBO) zijn er meer mogelijkheden om een architectopleiding te volgen. Maar het is echter nog steeds niet mogelijk om de titel architect te bemachtigen. Hiervoor moet er een universitaire studie worden gevolgd. Er zijn echter wel mogelijkheden op het HBO, die een vooropleiding kunnen zijn op het wetenschappelijke onderwijs. Zo is er de studie HBO bouwkunde; de ideale vooropleiding voor hbo'ers die willen doorstromen naar de universiteit.

Op de universiteit kan men een volwaardig studie volgen die je opleidt tot een architect en waarmee je de titel ook vergaard. Deze architect opleiding, is de opleiding bouwkunde. De opleiding is te volgen op technische universiteiten. Het is niet gemakkelijk om deze universiteiten in te stromen. Je moet een afgerond VWO diploma hebben en je moet  het juiste vakkenpakket hebben afgesloten. Een andere optie om door te stromen vanaf het HBO. Hiervoor moet je wel de juiste HBO opleiding kiezen. Zoals gezegd is HBO bouwkunde een goede vooropleiding aan universitair bouwkunde.

Er zijn in Nederland drie technische universiteiten;  de Technische Universiteit Eindhoven (TUe),  de Technische Universiteit Delft (TUD) en de Technische Universiteit Twente (UT). In de rest van de wereld liggen nog veel technische universiteiten waar je een architect opleiding kunt volgen.

Na het behalen van je universitaire bachelor kan de architect zich gaan specialiseren in een Master fase. Enkele specialisatie zijn; Architecture, Building and Planningen Construction, Management and Engineering. Maar er zijn tal van keuzes voor Masterprogramma's. Nadat je de Master fase succesvol hebt afgerond, draag je de titel ‘architect’ of Master of Science (MSc).

Vrijblijvende offertes
3 Gratis offertes in 1 minuut
Betaal nooit te veel