Begrafenis

Een begrafenis is een plechtigheid waarbij de overleden persoon wordt geëerd en begraven. Andere benamingen voor een begrafenis zijn: teraardebestelling, uitvaart, graflegging en inhumatie. Tegenwoordig worden begrafenissen vaak georganiseerd door begrafenisondernemer. In ieder land en binnen elk geloof zijn er verschillende begrafenisrituelen te onderscheiden. Men kan natuurlijk kiezen voor een begrafenis maar alternatieven voor een begrafenis zijn crematie of men kan het lichaam ter beschikking stellen van de wetenschap. De kosten zijn afhankelijk de gekozen begrafenis. Het regelen van een uitvaart is niet eenvoudig. En er moet veel in overweging genomen worden.

Voor de uitvaart moet er een kist gekozen worden en er moet bepaald worden of de overledene thuis opgebaard wordt. De nabestaanden kunnen zelf een kist kiezen, mits zij niet gebonden zijn aan door de overledene vastgelegde voorkeuren. Er zijn enkele milieutechnische eisen waaraan een kist moet voldoen. Voor meer informatie over deze eisen kan men het beste contact opnemen met een begrafenisondernemer. Het is ook mogelijk om de kist zelf te beschilderen of the versieren. Opbaring thuis wordt ook steeds populairder. De overledene wordt opgebaard met behulp van koelelement dat op zijn bed is geplaatst. Vaak wordt thuisopbaring als zeer positief ervaren omdat het het rouwproces ten goed komt en helpt bij het afscheid nemen van de overledene. Na het bepalen van de details, moet er een datum voor de begrafenis gekozen worden. Vervolgens moet worden nagedacht over het soort dienst en er moeten kaarten worden verstuurd. Gaan de nabestaanden een overlijdensadvertentie plaatsten? Het is van groot belang dat de uitvaart een afspiegeling is van wat de nabestaanden en de overledene (zouden) willen.

Na de uitvaart zijn de dagen van regelen achter rug en dan breekt voor de meeste de moeilijkste tijd aan. Het ‘gewone’ leven gaat immers weer door, maar er is nog steeds verdriet en er moeten ook nog steeds zaken geregeld worden.

Om niet in het doolhof van papierwerk te verdwalen is het verstandig een lijst te maken van zaken die afgehandeld moeten worden. Het kan raadzaam zijn iemand in de omgeving te vragen je daarbij te assisteren, iemand die wellicht door de emotie heen kan kijken en administratief ondersteuning kan bieden. Als er niemand in je omgeving aanwezig is die dat zou kunnen doen, is er in de meeste regio's Stichting Nazorg aanwezig die je daarbij, vaak tegen een kleine vergoeding, kan helpen. Vraag de uitvaartondernemer een doorverwijzing, zij weten vaak wel een goede partij.

Vrijblijvende offertes
3 Gratis offertes in 1 minuut
Betaal nooit te veel