Behangpapier
Papier behang is de meest gebruikte behangsoort om je muur mee te behangen. Dit komt mede doordat het een goedkopere soort behang is. Zoals de naam al aangeeft, is het behang gemaakt van papier. Papier behang bestaat in één enkele laag en in een dubbele laag. Dit wordt ook wel het duplexbehang genoemd. Hoe meer lagen, hoe sterker het papier en hoe gemakkelijker het te verwerken is. Je hebt verschillende stijlen behang, de gladde uitvoering en de uitvoeringen met relief. Behang met één enkele laag is traditioneel behang, goedkoop maar daarmee ook moeilijker aan te brengen. U kunt ook kiezen van glasvezelbehang hier hangt natuurlijk een hoger prijskaartje aan.
Papierbehang is op te splitsen in een aantal subcategorieën;
Vinylbehang
Vinylbehang heeft een papieren onderlaag de toplaag is gemaakt van vinyl. De bovenlaag is glad en kan bovendien goed tegen wat spatjes water. Dit behang is erg geschikt om te gebruiken in de keuken of in de badkamer, mocht het nat worden is dit geen probleem het droogt namelijk goed op. Het is overigens ook eenvoudig schoon te maken. Er is ook Vinylbehang met een bovenlaag van opgeschuimd vinyl. Dit is vinylbehang dat een beetje sponsachtig aanvoelt. Het ligt aan de schuimmethode welke patronen achterblijven op het behang. Met op dit behang kun je dus een soort sierpleister effect op je muren creëren. Het nadeel is dat dit behang snel verkleurt wanneer er veel gerookt wordt in de ruimte waar het op de muren is aangebracht. Een ander nadeel is dat vinylbehang erg prijzig is zeker in vergelijking met ander papierbehang is de prijs die voor vinylbehang betaalt erg hoog. Vinylbehang is echter wel stukken steviger dan goedkoper papierbehang. Bovendien gaat het langer mee.
Textielbehang
De bovenlaag van textielbehang bestaat uit natuurlijke of synthetische vezels waardoor het behang een exclusieve uitstraling krijgt. De onderlaag bestaat uit papier. Je kunt gemakkelijk een bijzondere en warme sfeer creëren met textielbehang. Het nadeel is natuurlijk dat aan textielbehang een behoorlijk prijskaartje hangt. Je kunt patronen in het textielbehang aanbrengen, dit wordt gedaan doormiddel van flockage. Hierbij worden de vezels die het motief zullen vormen op het textiel aangebracht met hitte en een speciale druktechniek. Wat daarnaast ook een nadeel is van textielbehang is, is dat het stof aantrekt. Het textielbehang neemt de vervuilende stofdeeltjes in de binnenlucht op en geeft ze vervolgens weer vrij. Heb je last van een stofallergie kies dan voor een andere behangsoort.
Vliesbehang
Vliesbehang is het alternatief voor klassiek behang. Daarnaast wordt het ook vaak gebruikt als onderlaag voor verf of ander behang. De stof is licht en stevig. Vliesbehang word ook wel snelbehang genoemd. Deze naam heeft vliesbehang te danken aan het feit dat het op de muur kan worden aangebracht zonder het in te lijmen en zonder wachttijd. De toplaag van dit behang is van papier en de onderlaag is van vlies gemaakt. Vliesbehang heeft vele voordelen. Zoals eerder genoemd is het gemakkelijk en snel aan te brengen op je muren. Een ander voordeel is dat vliesbehang nooit zal krimpen nadat je de lijm hebt aangebracht. Ook zullen er nooit zomaar uit het niets vlekken op het vliesbehang komen.