Tuinaanleg

Een tuin wordt niet even snel door een hovenier aangelegd. Er zit een heel proces achter de aanleg van een tuin. De hovenier of hoveniers komen eerst bij de klant op bezoek om alle wensen door te spreken. Vervolgens maakt de hovenier een ontwerp en een beplantingsplan indien dit gevraagd wordt. Vervolgens wordt er een werkplan opgesteld en worden alle te gebruiken materialen besproken. Op basis van het ontwerp, beplantingsplan en het werkplan wordt een offerte opgesteld door de hovenier. De tuin wordt in voorafgaande proces ook geanalyseerd op bereikbaarheid. De hovenier moet met de benodigde machines de tuin goed kunnen bereiken. Een dakterras is bijvoorbeeld voor bepaalde gereedschappen niet toegankelijk.

De hovenier legt de tuin aan en leverd de tuin als een geheel af aan de klant. Er moet strikt volgens het plan gewerkt worden. Er mag niet worden afgeweken van de klantwensen. Na aflevering van de tuin bied de hovenier vaak nog een soort van garantie. Mochten bijvoorbeeld bepaalde stenen verschuiven of een kuil ontstaan is het de zaak van hovenier om dit te herstellen. Het kan ook voorkomen dat een plant niet goed tot stand komt in een tuin en dood gaat. Het is meestal aan de hovenier om dit soorten kleine dingen aan te scherpen en de tuin perfect af te leveren. Sommige hoveniers verkopen tuinonderhoudsabbonementen. Dit wil zeggen dat de hovenier om de zoveel weken / maanden de tuin komt onderhouden en kijkt of de tuin nog helemaal in optimale conditie is. Sommige klanten van een hovenier vinden dit onnodige en zorgen zelf voor het onderhoud. Hiervoor kan natuurlijk een ‘goedkopere’ tuinman voor worden ingehuurd.

Welke soorten tuin kan een hovenier aanleggen? Er zijn verschillende soorten tuinen die een hovenier zou kunnen aanleggen. Hieronder een kleine opsomming van de meeste voorkomende soorten tuinen die een hovenier kan aanleggen.

 • Bedrijfstuinen
  Een bedrijfstuin is een tuin die er zeer strak uit moet zien. De reden hiervan is de ontvangst van klanten die een goede en nette indruk moeten krijgen van het bedrijf. De tuin moet een representatief ontvangst bieden. De sfeer van de tuin moet passen bij het bedrijf. Vaak is een bedrijfstuin voorzien van bepaalde elementen. Denk hierbij aan parkeerplaatsen, plantenbakken, fietsenstallingen, terras en terrein afscheiding.
 • Moderne tuinen
  Een moderne tuin ziet er meestal er strak en sober uit. De kleuren die worden gebruikt door de hovenier zijn vaak donker en duister. Er wordt veel grijs gebruikt en de tegels hebben meestal grotere afmetingen. Een moderne tuin is meestal bijpassend aan het huis. Het wekt een rusitige uitstraling op waardoor het de tuin heel ruim opgezet lijkt te zijn. De lijnstructuur van een moderne tuin is zeer belangrijk. De beplanting is vaak in blokvormen geplaatst die passen in de structuur van het tuinontwerp. Deze blokvormen zijn vaak van materialen gemaakt die deze rustig gevende uitstraling opwekken. Deze materialen zijn vaak taxus, beuken of laurier achtige blokvormen.
 • Onderhoudsvrije tuinen
  Een onderhoudsvrije tuin is een tuin wat na de aanleg zeer weinig aandacht nodig heeft. Het is de bedoeling dat een onderhoudsvrije tuin jarenlang mee kan gaan zonder dat er kosten aan het onderhoud zitten verbonden. Een onderhoudsvrije tuin heeft meestal potplanten of kleine vakken met aarde waar planten in kunnen staan. Deze vakken met aarde kunnen kruidenplanten bevatten. Meestal bevatten deze kleine vakken aarde geen grote planten omdat de wortels gemakkelijk onder de tegels kunnen groeien waardoor de tegels kunnen verschuiven.
 • Sfeer tuinen
  Een sfeertuin wekt een bepaald gevoel bij mensen op. Meestal is dit het gevoel dat ze volledig ontspannen in de natuur. Het gaat hierbij om intieme hoekjes, doorkijkjes, schuttingen en lounche meubels. Mooi hagen die bijpassend zijn aan de serre of overkapping zijn hier voorbeelden van. De beplanting en materiaal speelt een belangrijke rol bij een sfeertuin. Een hovenier heeft bij de aanleg van sfeertuinen meestal intensief contact met de klant. De kleuren van het meubelair en accesoires geven een extreme boost aan het gevoel wat men krijgt bij de sfeertuin. Een sfeertuin heeft vaak veel onderhoud. Het snoeien en bijknippen van de hagen, planten en bomen is hier bijvoorbeeld van. Daarnaast is het onderhoud aan het gras en tegels zeer van belang. Het afspuiten van tegels of het grasmaaien zijn hier voorbeelden van. De oppervlakte van deze tuin is vaak iets boven gemiddeld.
 • Stadstuin
  Een stadstuin is meestal een wat kleinere tuin. Een stadstuin is meestal omringd door hoge muren of schuttingen om zo wat privacy te krijgen. Een stadstuin kan bijvoorbeeld ook een binnenplaatsje zijn waar een beetje groen te zien is. Vaak worden hier groene wanden gebruikt. Dit zijn struiken die tegen de wand opgroeien. Stadstuinen zijn meestal simpele tuinen met weinig beplanting. Een paar tuinmeubels en een aantal plantenbakken is meestal het enige waar ruimte voor is.
 • Diervriendelijke tuinen
  Een diervriendelijke tuin heeft een aantal eigenschappen waardoor het meer dieren aantrekt dan een normale strakke tuin. De tuin is voorzien van de jusite beplanting wat bepaalde diersoorten aantrekt. Meestal heeft een diervriendelijke tuin een grote vijver. Een vijver trekt veel verschillende soorten dieren aan. Een diervriendelijk tuin hoeft niet perse diervoeding te bevatten of vogelshuisjes. Door slim gebruik te maken van materialen kan een tuin al redelijk veel dieren aantrekken.
Vrijblijvende offertes
3 Gratis offertes in 1 minuut
Betaal nooit te veel