Tuinman

Wat is nou het verschil tussen een tuinman en een hovenier? Het woord ‘hovenier betekend in wezen ook gewoon tuinman. Wat is nou het daadwerkelijk verschil tussen deze 2 beroepen. Een tuinman wordt meestal alleen ingeschakeld voor het onderhoud van een tuin. Het aanleggen van bijvoorbeeld een nieuwe tuin wordt gedaan door een hovenier. Een hovenier richt zich meer op de aanleg en het ontwerp van groenobjecten terwijl een tuinman zich voornamelijk richt op het onderhoud van tuinen of groenobjecten. Een tuinman doet dus bijvoorbeeld de aanplanting van struiken en bomen. Verder verzorgt een tuinman dus het volledig reinigen van de tuin. Een tuinman maakt de tuin weer netjes en geeft de tuin de juiste uitstraling. Daarnaast kan een tuinman ook kleine tuinrenovaties verrichten.

Een hovenier kan ook onderhoud verrichten indien dit noodzakelijk is. Meestal wordt er voor onderhoud eerder een tuinman ingeschakeld omdat deze waarschijnlijk een lager tarief hanteerd. Voor het onderhouden van een tuin is het dus verstandiger om een tuinman in te huren. Grotere hoveniersbedrijven hebben ook hoveniers in dienst die alleen de onderhoud van de tuinen verzorgen. Deze hovenier zijn meestal lager opgeleid en verdienen dan ook minder dan een volleerde HBO hovenier.

Een normale tuinman kost rond de 40 euro per uur. De omvang en het aantal uren werk van het tuinonderhoud is de belangrijkste factor die de prijs bepaald. Een hovenier vraagt vaak een totaal bedrag voor de aanleg van een groenobject. Bij deze prijs zit alles inbegrepen. Het totaal bedrag is omgerekend een stukje duurder dan de 40 euro per uur die een tuinman kost. Dit is ook wel logisch omdat een hovenier de ontwerp van de tuin ook voor zijn rekening neemt. Een tuinman wordt vaak ingehuurd door particulieren die geen tijd hebben om zelf de tuin te onderhouden. Een hovenier wordt daarintegen ingehuurd omdat de klant zelf niet de kennis heeft om de tuin op een fatsoenlijke manier aan te leggen. Vaak worden zowel hoveniers als tuinmannen gezocht via het internet. De mensen die een hovenier of tuinman zoeken proberen op internet de goedkoopste vakman uit de omgeving te vinden. Bij hovenier wordt vaak wel gekeken naar zijn specialiteiten en recente uitgevoerde projecten. Bij tuinmannen is dit wat minder. Tuinmannen en hovenier hebben beide in de winter minder opdrachten in vergelijking tot het voorjaar en de zomer.

Vrijblijvende offertes
3 Gratis offertes in 1 minuut
Betaal nooit te veel