Bakstenen
Een baksteen wordt het meest gebruikt door een metselaar. Een baksteen is de basis van een muur en dus ook van een woning of gebouw. Een baksteen wordt gemaakt van een soort klei. Deze klei wordt gebakken op een temperatuur van ongeveer 1000 graden. Er gaat nog wel een proces aan vooraf. De klei moet eerst worden uitgegraven vervolgens homogeen worden gemaakt. Daarna wordt de steen pas gevormd en gedroogd. De volgende stap is het daadwerkelijk bakken van de steen zodat deze klaar is voor gebruik door een metselaar.
Het uitgraven van de klei wordt tegenwoordig gedaan doormiddel van baggermachines. Het homogeniseren van de klei gebeurt ook machinaal. Voorheen werd dit proces allemaal handmatig gedaan. De bakstenen worden grotendeels door strengpersen gevormd naar de gewenste vorm. De klei wordt meestal in een lange balk gegoten die vervolgens in stukke wordt gesneden. Na dit snijden worden de bakstenen gedroogd. Het drogen gebeurt tegenwoordig in speciale droogkamers. De bakstenen worden grotendeels in ovens gebakken waarin het vuur nooit uitgaat en op een constant tempo bakstenen worden gebakken. Gevelstenen worden voornamelijk gebakken in discontinue ovens. De stenen die uit deze oven komen zijn te verdelen in 3 soorten. Van zacht naar hard staan ze hieronder vermeldt.
Stenen uit de discontiue oven:
- gewone klampsteen
- grijze klampsteen
- klinkaert
De bakstenen worden tegenwoordig onderverdeeld in een viertal producten. De bakstenen worden meestal gebruikt in bepaalde bouwprojecten. De voornaamste soorten bakstenen zijn volle bakstenen, geperforeerde bakstenen, holle bakstenen en gevelstenen. Volle bakstenen bestaan uit minder dan 15% perforaties. De volle bakstenen zijn over het algemeen klein. De volle baksteen is meestal erg hard en goed voor het gebruik van beschermende woningen. Geperforeerde bakstenen worden in tegenstelling van de volle bakstenen gebruikt in de binnenmuren van een gebouw. Geperforeerde bakstenen hebben meestal een iets hoger perforatie percentage dan volle bakstenen. Naast volle en geperforeerde bakstenen worden er holle bakstenen gemaakt. De holle bakstenen hebben meer dan 20% een holle ruimte. Holle bakstenen zijn niet sterk genoeg om als dragende bakstenen te functioneren. De holle bakstenen isoleren wel enorm goed. Het voordeel van de holle bakstenen is dat het vrij lichte bakstenen zijn waardoor ze makkelijk aan te leggen zijn. Een gevelbaksteen is een baksteen wat veel gebruikt wordt in standaard gevels. Een gevelbaksteen wordt gekenmerkt door een ruwe en rustieke aspect.