Gordijnen

De zonneschermen zijn de populairste buiten zonwering. Binnen zijn dit gordijnen.
Een gordijn is een doek dat aan de binnenzijde van een buitenraam wordt opgehangen.  Het wordt gebruikt om iets af te schermen of te verbergen. Bedoeld voor privacy, warmte isolatie of als zonwering

Het woord gordijn komt van het oud Franse woord, cortine. In het Engels is het begrip curtain ontwikkeld. Gordijnen worden meestal uit textiel gemaakt. Vaak wordt een gordijn gebruikt in combinatie met vitrage. Voor slaapkamers voornamelijk zolderkamers word ook vaak gebruik gemaakt van rolgordijnen.

Gordijnen worden opgehangen aan een zogeheten gordijnroede met gordijnhaken. Dit maakt het mogelijk om de gordijnen opzij te schuiven zodat ze zo min mogelijk raam bedekken, en voor het te schuiven zodat het hele raam wordt bedekt. De laatste gordijnhaak wordt vastgemaakt aan een eindstop zodat het gordijn bij de muur blijft hangen. Gordijnen kunnen in twee delen worden gehangen, dan schuift de ene helft naar links en de andere helft naar rechts. 

Soms worden gordijnen alleen opgehangen naast het raam voor de sfeer, en zijn ze niet bedoeld om te sluiten. In zo'n geval ontbreekt vaak de gordijnrail, en kan ook het formaat van de gordijnen ontoereikend zijn om het hele raam te bedekken.
Gordijnen kunnen zeer verschillend zijn in de hoeveelheid licht die ze tegenhouden. Voor een gordijn in een slaapkamer wordt vaak een relatief zwaar, goed lichtdicht gordijn gebruikt.

Vrijblijvende offertes
3 Gratis offertes in 1 minuut
Betaal nooit te veel