Zonneschermen

Een zonnescherm is een populaire zonwering systeem die  aan de buitenzijde van de gevel is opgehangen. Een zonnescherm is gemaakt van textiel en kun met diverse handmatige bedieningen of met behulp van een elektromotor worden opgehaald en neergelaten.  Voor binnen zijn er ook verschillende zonweringen, populair zijn rolluiken of gordijnen.

Er zijn verschillende soorten zonneschermen, hieronder volgt een opsomming van de verschillende zonneschermen;

1. De markiezen
De markies wordt al 150 gebruikt om de zon af te schermen het staat bekend als de eerste zonwering gebruikt in Europa. Zeker in vergelijking met andere zonwering is de markies zeer effectief, de markies heeft een bedekte voorzijde en de zijkanten zijn ook bekleed. Hierdoor schermt de markies meer zon af. Het frame is opgebouwd uit 4 houten of aluminium U-vormige raamwerken die door middel van scharnieren aan elkaar zijn bevestigd. De hoekverbinding van een houten raamwerk bestaat uit een lipverbinding, verstevigd met een raamhoek. Die van een aluminium raamwerk bestaat uit een gegoten aluminium of kunststof verbinding. Het achterste raamwerk wordt door middel van speciale markiesbeugels aan de gevel opgehangen. Het geheel is met doek omspannen en als de markies is uitgeklapt hangt het voorste raamwerk precies horizontaal, zodat het frame vanaf de zijkant gezien een kwart van een cirkel beslaat.

2.  Uitvalscherm
Uitvalschermen wordt ook wel vensterzonwering genoemd, bestaan meestal uit een kap met daarin een doekbuis, daaromheen zit een doek dat met behulp van twee armen tot meer dan 90 graden kan zakken. Bij insturen wordt het doek weer opgerold op de doekrol die zich aan de gevel bevind. Origineel was de het uitvalscherm ontworpen als goedkopere versie van de markies.  Tegenwoordig hebben veel huizen in Nederland een uitvalscherm.

3. Knikarmschermen
Knikarmschermen wordt ook wel terraszonwering genoemd heeft net als uitvalschermen, een rol waaromheen een doek is gewikkeld aan de bovenzijde. Ook hier zit bijna altijd een kap en tegenwoordig zit het geheel in een cassette. Voor de bediening wordt tegenwoordig gebruikgemaakt van een ingebouwde buismotor.

4. Screens
Screens ook wel vlakhangende zonwering genoemd, hebben een gesloten kast met daarin een rol waaromheen doek is gewikkeld. Het doek loopt naar beneden voor het glas, aan de onderzijde van het doek zit een onderlijst, aan het uiteinde van de onderlijst zitten uitstekende nokken die in zijgeleiders lopen en er voor zorgen dat het doek opgesloten blijft.  Het screensysteem kan tevens ook insectenwerend dienen.

Vrijblijvende offertes
3 Gratis offertes in 1 minuut
Betaal nooit te veel