Parket

Er zijn verschillende materialen waarvan een vloer kan woorden geconstrueerd. Meest bekend zijn houten vloeren. De meest bekende houten vloer is parket. Parket is een vloerbedekking die bestaat uit houten delen in verschillende formaten die in verschillende parketsystemen gelegd kunnen worden. De afwerking van deze vloerbedekking kan gebeuren door het te lakken, in de was te zetten of te oliën. Er zijn verschillende soorten parket, met allemaal een andere prijs hieronder staat een lijst van de verschillende soorten parket;

  • Massief parket, zijn houten planken die na het leggen geschuurd en daarna gelakt of geolied moeten worden. Officieel is massief parket 6 mm dik deze worden in een lijmbed gelegd, doorheen de plank vernageld op een houten ondervloer. Andere varianten die dikker zijn, ongeveer 14 tot 22 mm kunnen ook blind vernageld worden. De dikkere planken van 20 mm kunnen zelfdragend geplaatst worden, bijvoorbeeld op balken met een tussenafstand van 40-50 cm. Het verlijmd plaatsen van massief parket op cementachtige ondergrond zonder houten tussenvloer wordt afgeraden. Het geheel wordt in het werk opgeschuurd en afgewerkt wat een langere werftijd vereist.
  • Lamelparket, dit bestaat uit samengestelde delen of planken deze worden vanaf de fabriek onbehandeld, geolied of gelakt door verkocht. Daardoor is verder afwerking na legging niet meer nodig. Er wordt ook onderscheid gemaakt in uitvoeringen, zijn is er handgeschraapte, geborsteld, gerookt, gebeitst in vele kleuren en kleureffecten.
  • Strokenparket, bestaat uit verschillende maten dikke hardhouten stroken. Op balken kunnen deze vloeren worden gespijkerd in de rondom aangebrachte groeven. Stroken parket rust meestal op een constructie van tengels of balken. Om de vloer te isoleren tegen koude uit de kruipruimte, maar ook om geluid overdracht te verminderen wordt veelal een vochtscherm en foamlaag tussen parket en ondervloer aangebracht.
  • Visgraatparket, gemaakt van eiken hout uit Frankrijk en verkrijgbaar in verschillende maten. Visgraatparket is traditioneel en werkt isolerend. Onder het parket kan met kiezen voor vloerverwarming omdat deze hier gemakkelijk onder kan. Het is in tegenstelling tot andere soorten parket gemakkelijk schoon te houden.
  • Panelenparket, deze wordt ook van eikenhout gemaakt en men werkt dit parket af met slijtvaste olie. Vroeger kwam je dit parket veel tegen in luxe herenhuizen, het is dan ook aan de prijzige kant. De vooraf in de fabriek klaar gemaakte parketpanelen van meestal 8,5 mm dik bestaan in allerlei patronen en maten.

Er wordt aangeraden bij het kiezen van het parket een vloerleverancier in te schakelen.

Vrijblijvende offertes
3 Gratis offertes in 1 minuut
Betaal nooit te veel